>>Huren, kopen of bouwen aan de Costa Brava

Een vakantiehuis huren, kopen of bouwen aan de Costa Brava

Als je een paar keer aan de Costa Brava in Spanje bent geweest, dan ben je verliefd geworden. Verliefd op het landschap, verliefd op het klimaat, verliefd op het culturele, culinaire en Catalaanse aspect. En dan begint het. Je wil zo vaak mogelijk naar deze plek. De vraag komt al snel: 'Zal ik een vakantiehuis kopen?' Laten we de mogelijkheden eens aflopen.

Huren voor langere tijd aan de Costa Brava

Huren is een eenvoudige manier om te genieten van een vakantie woning. Het voordeel van huren is dat er geen uitgaven voor onderhoud nodig zijn. Het nadeel is dat men altijd in het huis van een ander zit. Voor een korte periode is dat niet erg. Denk maar aan de vakantie, men huurt voor 2 à 3 weken een vakantiehuis in bijvoorbeeld l'Escala. U komt aan, trekt er in zonder al te veel aandacht aan de stijl meubelen of de indeling van het vakantiehuis te besteden. Men is er voor de zon en de zee of het zwembad. Niet voor de afwerking en uitrusting van de woning. Na de vakantie blijven de herinneringen aan het strand en de zee, niet aan de inrichting, tenzij die heel erg slecht was.

Huren voor een langere periode is al een ander verhaal. Stel dat u 3 maanden overwintert in l'Escala. Dan heeft u verwarming nodig. Een open haard is gezellig maar verwarmt niet genoeg! In de winter kan het er soms best fris zijn. En dan de keuken, die is toch niet helemaal zoals thuis in Nederland. De woonkamers zijn klein, Spanjaarden bouwen geen grote woonkamers, ze leven immers veel buiten. Het is dus zaak een woning te vinden met verwarming, liefst modern ingericht, licht en met een ruime woonkamer. Dat is al een stuk lastiger. Wij hebben een paar woningen die aan deze criteria voldoen.

Ik wil informatie over overwinteren

Tijdens het verblijf gaat men fantaseren over wat er allemaal aangepast zou kunnen worden aan het huurhuis... Toch eens kijken bij een makelaar wat er allemaal te koop is en wat de mogelijkheden zijn.

Kant en klaar kopen in Spanje aan de Costa Brava, l'Escala

Bij de vele makelaars in Spanje, de Costa Brava en l'Escala (36 stuks!) staan woningen en appartementen in alle maten en vormen te koop. Tweede hands en nieuw, keuze genoeg. Er is aanbod in alle prijsklassen dus zal het niet moeilijk zijn iets te vinden wat bij uw budget past. Het voordeel is natuurlijk dat u eigenaar bent en de woning naar eigen smaak kunt aanpassen en inrichten. Het nadeel is dat de onderhoudskosten en belastingen voor de eigenaar (nu bent u dat) zijn. Als we meer naar de Costa Brava kijken, en dan l'Escala in het bijzonder, valt een ding direct op. Het is hier prijzig!

Het aloude adagium van de onroerend goed markt gaat ook in Spanje op: Ligging, ligging en...LIGGING! Het maakt weinig uit of het over een appartement of villa gaat, de prijs zal altijd, relatief, hoger zijn bij een gunstige ligging. De woningen die te koop staan hebben vaak een goede ligging. Ze liggen namelijk in het gebied dat u leuk vindt. Lastig hè?

Om het nog lastiger te maken is er de keuze uit een "tweede hands" woning of een nieuw vakantiehuis of appartement van een project ontwikkelaar. In beide gevallen koopt men iets dat aangepast of afgemaakt moet worden naar uw smaak. De indeling blijft echter hetzelfde. Het grote voordeel is dat je er snel in kunt.

Te koop:

Zelf bouwen in Spanje en de Costa Brava

Bouwen in Spanje, en dan hebben wij het over de Costa Brava, is niet helemaal hetzelfde als in Nederland. Door de grond gesteldheid is de fundering al anders. Spaanse bouwers werken erg traditioneel (lees ouderwets). Er wordt een vloer gestort waar betonnen kolommen op worden gezet. Daar wordt dan weer een betonnen plaat op gezet. De ruimte tussen de kolommen wordt opgemetseld met de Catalaanse rode holle bakstenen. De buitenkant wordt daarna afgesmeerd met cement/beton om het waterdicht te maken. Daar zijn ze erg goed in. Smeren kunnen ze als de beste. Jammer dat binnen 2 jaar de eerste scheuren zichtbaar worden. De verschillen in krimp tussen de bakstenen en de betonnen kolommen veroorzaken dit. Het is makkelijk te voorkomen, maar het vraagt kennis en wat tijd. Een Nederlandse bouwer weet dit.

Een Nederlandse architect in Spanje

De oplossing is met een Nederlandse architect en bouwer aan de slag te gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We weten waarover we praten, we hebben ervaring. Als u plannen heeft om te bouwen kunnen wij u vertellen met wie u NIET in zee moet gaan en waarom. Let vooral op Nederlandse architecten die Sier maken met uw Huis. Die zijn geen knip voor de neus waard.

Gelukkig zijn er ook serieuze vakmensen. Je moet ze weten te vinden. Heeft u concrete plannen en grond? Neem dan vrijblijvend contact op met ons.